Gemeentehuis Bloemendaal

Project: Gemeentehuis Bloemendaal

Locatie: Bloemendaal

Bureau: NEXT architecten i.s.m. Rudy Uytenhaak

Status: Opgeleverd, 2015

Fotografie: Dirk Verwoerd

 

 

Gelegen op de grens van duin en veen, bouwde de landschapsarchitect J.D. Zocher in 1820 hier een landhuis, een wit gepleisterde villa in neo-klassieke stijl. In 1950 werd de buitenplaats aangekocht door de gemeente Bloemendaal met de intentie het landhuis uit te breiden. Deze beoogde uitbreiding werd echter nooit gerealiseerd en in 1966 werd uiteindelijk een nieuw gebouw gebouwd waarbij een getrouwe kopie van de originele villa als voorgevel opgenomen werd.

In 2011 lijkt deze geschiedenis zich te herhalen: Uytenhaak en NEXT krijgen de opdracht het bestaande gemeentehuis uit 1966 te revitaliseren, te verduurzamen en geschikt te maken voor Het Nieuwe Werken. Het ontwerpproces, dat start met de intentie het gebouw beperkt uit te breiden met een penthouse boven de uitgekernde oudbouw, leidt uiteindelijk tot de beslissing om het voorhuis en de voorgevel te behouden en op beperkte afstand van deze voorgevel een nieuw ruimtelijk en compact gebouw te maken. De architecten slagen er daarmee in om het nieuwe programma te realiseren bínnen de contouren van het oude gebouw, mét behoudt van de karakteristieke identiteit.

Met het ontwerp is de geschiedenis van de buitenplaats leesbaar geworden. Het oorspronkelijke en het nieuwe gebouw komen op een gelaagde wijze samen; het ontwerp is een dialoog tussen oud en nieuw, tussen de geschiedenis en het heden.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *